Goddag, kære sundheds-interesserede!

Når jeg har samtaler med klienter, så er tid(en) et af de emner, som fylder allermest på dagsordenen.

Det er som om alle mangler tid, og man ikke når, det man gerne vil.

“Livet kommer i vejen”, fortæller mange.

Lad os forsøge lave en gennemsnits-opgørelse over tiden(antallet af timer) i løbet af én uge.

Der er 168 timer i én uge.

Lad os antage, at de fleste af jer sover 7 timer hver nat.

Nu er der 119 timer tilbage.

De fleste af jer har en 37 timers arbejdsuge.

Nu er der 82 timer tilbage.

Lad os antage, at de fleste bruger 1-2 timer på transport til og fra arbejdspladsen.

1 times transport på hverdage trækker 5 timer fra, og 2 timer dagligt trækker 10 timer fra.

Nu er der henholdsvis 77 og 72 timer tilbage.

Hvis du ikke bruger så lang tid på transport, så har du naturligvis flere timer til rådighed.

Vi begynder med at trække søvnen fra vores time-total, da søvn er den ABSOLUT VIGTIGSTE enkelt-faktor for opretholdelsen af sundheds-tilstanden på det maksimalt mulige niveau, som du fuldt ud selv bestemmer over.

Der kan være særlige omstændigheder, som nyfødte/alvorlige diagnoser/natarbejde/skifteholdsarbejde, men selv i disse situationer(mere eller mindre uforudsigelige) kan man kontrollere sit miljø så optimalt som muligt.

Uden et tilstrækkeligt antal timers kvalitets-søvn i uforstyrrede og mørke omgivelser, så vil alt andet i dig(bio-kemi) og omkring dig fungere sub-optimalt.

Hjernen har brug for hvile, og om natten bliver den renset for skadelige substanser.

Når man er træt og uoplagt, tror du så, at det er nemmere eller sværere at overholde de aftaler/de hensigs-erklæringer(sundere livsstil) man har lavet med sig selv?

Det bliver naturligvis meget sværere, og dertil kommer den dårlige samvittighed og den omsiggribende selv-sabotage(det negative belønnings-koncept), et begreb, som jeg opfandt i forlængelse af cancer-diagnosen, og som jeg selv praktiserede i årevis.

Kampen mod det moderne samfunds overflod af ubrugelig fabriksmad og fastfood-fristelser, som smager særdeles godt(midlertidig lindring af din opfattelse af at have det hårdt i livet/på arbejdspladsen, og at du derfor har fortjent en spiselig præmie), er en kamp, som du ikke kan vinde med vilje og disciplin.

Mange bliver forbløffede over effekten, når de får ændret deres søvn-vaner.

Jeg har observeret fald i blodsukker, fald i blodtryk, fald i triglycerider(fedt i blodet), forbedret kolesterol-status(mit eget total-kolesterol faldt fra 5,6-5,1-4,4 i forlængelse af min egen livsstils-omlægning inklusiv søvn-vaner) og hurtigere regenerering i forlængelse af skader.

De oplyste kolesteroltal er fra mit cancer-forløb i Odense, så jeg kan dokumentere tallene.

Grundlæggende handler klient-forløbene i klinikken om at lære mennesker at omfavne egenomsorgs-princippet.

Vi bør i langt højere grad fokusere på forebyggelse og præventive strategier i husstandene og i samfundet generelt.

Selv-ansvar skal på dagsordenen!

Hvorfor bliver vi ved med at applaudere de mennesker, som nedbryder sig selv ved at arbejde 60 timer pr. uge, og som derudover er involveret i endnu 60 timers forpligtelser i fritiden?

Hverken person eller samfund kan være tjent med stress-relaterede sammenbrud!

Vi skal i stedet applaudere de mennesker, som aktivt siger fra i tide.

Det er de rigtige helte og heltinder, som fortjener anerkendelse og et diplom i en guldramme.

Vi skal lære at sige nej!

Det er ikke uforskammet og egocentrisk at sige nej tak på en ordentlig måde.

Det er egenomsorg at lære ikke at påtage sig mere, end man er komfortabel med.

Jeg har været med til at genopbygge mennesker(livsstils-medicin), som har oplevet stress-relateret sammenbrud, og 100 % af de mennesker sov for lidt i en lang periode(måneder/år).

Hvis du stjæler timer fra søvn-puljen, så inviterer du adfærdsforstyrrelser, degenerative lidelser og tab af funktionsevne ind i dit liv enten hér og nu eller på sigt, hvilket afhænger af din alder og andre helbreds-udfordringer.

Hermed en kærlig opfordring til børnefamilier!

Det er EKSTREMT vigtigt, at man fokuserer på at etablere et husstands-miljø(voksne må kommunikere om dette), hvor søvn er øverst på prioriterings-listen(sammen med et velfungerende tarm-system), så ens barn/ens børn udvikler sig bedst muligt.

Søvnens kvalitet(vigtigere end varigheden) påvirker dit barns indlærings-evne, dit barns immunitet og modstandskraft(tarm-systemet).

Andre emner med overordentlig stor betydning for en stabil søvn-rytme er spisetider(hvad/hvor meget og hvornår), kvalitets-fødeemner(lær nu børn at indtage uforarbejde fødeemner), udendørs aktiviteter/fysisk aktivitet, motorisk udvikling, regler for passiv forsørgelse med skærmtid og den generelle kommunikation(ved eksempelvis spisebordet).

Det gælder både forældre og barn/børn.

Børn gør som du gør, ikke som du siger.

Børn har ingen skyld, men forældre har ansvar.

Jeg bliver til tider upopulær, når jeg holder foredrag/oplæg om dette emne, men jeg kan ikke tillade og tolerere, at børn bliver ofre for forældres manglende involvering/ugidelighed/uduelighed(én enkelt aften med udfordringer forekommer af og til, men hvis tendensen er omvendt, så må årsagen/årsagerne findes og elimineres).

Jeg må så understrege, at jeg ikke dømmer nogen, men at jeg gerne vil italesætte ansvarlighed og vigtigheden af aktive rolle-modeller.

Afslutningsvist skal det nævnes, at der er selvfølgelig er forskel på, hvor mange timer det enkelte menneske(der er generelle estimater) har brug for at sove.

Det biologiske system er selv-regulerende, hvis man tillader det(alt for mange drukner sig selv i stimulerende substanser/kunstige lyskilder fra skærme).

Jeg har slet ikke brug for et vækkeur, så længe jeg falder i søvn på det samme tidspunkt fra kl. 23.00-23.30(man programmerer sig selv/adfærd/vaner).

Vi har nu brugt de første knap 100 timer i vores time-opgørelse, og vi har fokuseret på søvn og arbejde, som er to ret konstante faktorer i de fleste menneskers tilværelse.

Vi har nu “kun” 9-10 timer til rådighed dagligt, hvis vi antager, at du bruger én time om morgenen, inden du forlader hjemmet.

Du vil derudover råde over 8-9 timer fra du får fri til du skal i seng igen.

I den næste artikel fokuserer vi på flere af de strategier, som hjalp mig videre fra offer-mentalitet til overblik og overskud, og hvilke redskaber jeg anvender i samarbejdet med nybegyndere.

I del 2 forsøger vi også at kontrollere tankerne/forestillingen om, at vi ikke har tid nok.

I del 2 fordyber vi os i at lære at udnytte tiden bedre(bevidste handlinger/målsætninger som giver livskvalitet), og vi undersøger om et simpelt prioriterings-system kan assistere med de daglige opgaver(opgaver vi skal udføre/og frivillige opgaver vi kan udføre).

Del gerne artiklen!

Jeg ønsker dig en uforglemmelig sommerdag med livsglæde samt hyggestunder i haven med familie og venner!

Jeg udsender ligeledes opløftende energi til mennesker, som har brug for støtte!

Mange økologiske sundheds-hilsener –

Jon, JCH Ernæring & Træning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *