Mineraler udgør kun fire procent af et menneskes samlede kropsvægt; heraf to procent calcium.

Fosfor udgør en procent og indgår i knogle-dannelsen i kombination med calcium.

Den sidste procent af kropsvægten udgøres af alle de resterende mineraler og sporstoffer.

Mange har kendskab til calciums rolle i forhold til knogler og tænder, men kun få ved, at cirka en procent af organismens calcium er af vital betydning for celle-membraner, cellevæske, serum, kar og organeller(bønne-formede strukturer i cellen til energi-produktion).

Tilførsel af calcium er vigtig for fremstillingen af hormoner og enzymer, for oplagringen af glucose/energi i musklerne og for opretholdelsen af en fordelagtig pH-værdi i blodet.

Calcium understøtter fundamentale biokemiske processer, og mangel på calcium kan medføre omkring 150 forskellige sygdomme, og længerevarende fravær af tilstrækkelig tilførsel kan dermed have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Form/absorption og mængde/indtag er naturligvis ekstremt vigtige punkter, hvis man indtager calcium-tilskud.

Dagligt bruger organismen calcium til mange forskelligartede opgaver, men først og fremmest, er calcium med til at opretholde organismens foretrukne pH-værdi ved at modvirke en uhensigtsmæssig surhedsgrad.

Calcium medvirker, sammen med magnesium, vitamin K2 og vitamin D3, til at knoglernes og tændernes styrke opretholdes og regenereres efter behov.

Ovennævnte opretholdelse og regenerering svækkes markant, hvis du indtager megen sukker(især en kombination af kulsyre og sukker er katastrofal), forarbejdede kulhydrater(kager/slik), hyppigt alkohol-indtag eller får mange antacider(medikamenter/syrenedsættende).

Ovenstående faktorer påvirker saltsyre i maven, som igen påvirker din evne til at optage kalk.

Calcium kan nemlig ikke nedbrydes uden tilstrækkelig stærk saltsyre.

Derudover har andre ernærings-komponenter vital betydning for organismens udnyttelse af calcium herunder fosfor, magnesium, proteiner og vitamin D.

Calcium-mangel kan manifestere sig som nervøsitet, depression, hovedpine, irritabilitet og søvnløshed.

Calcium bevirker med andre ord, at du føler dig rolig, fordi dine nerver styrkes.

En anden del af nervesystemet – hjernen – skal have den rigtige tilførsel af calcium, magnesium og fosfor for at fungere korrekt.

Et godt råd: Hvis du har smerter f.eks. under en influenza – så lad være med at fylde dig med aspirin – tag calcium i stedet.

Det samme gælder ved nervøsitets-lidelser, der er nævnt ovenfor.

Endelig er calcium vigtig for fremstillingen af de hormoner, som modvirker stress.

Uden calcium kan musklerne ikke lagre energi, så uden calcium ville du være nødsaget til at indtage føde-emner hvert 10. minut.

Calcium spiller en direkte rolle i forhold til muskulaturens evne til kontraktion, herunder hjertemusklen, og et udtømt calcium-lager kan medføre kramper i ben, fødder og tæer, især om natten.

Calcium er særdeles vigtig for fordøjelses-systemet, da calcium er blandt de stoffer, der sammensætter fordøjelsesvæskerne/galde, og for lidt calcium kan medføre væsentligt nedsat evne til at nedbryde/opløse fedtstofferne i den daglige ernæring.

Hvis du ikke kan nedbryde og fordøje din føde, så kan du ikke optage næringsstofferne, og hvis du ikke kan optage vitale næringsstoffer – især mikronæringsstoffer – vil der opstå alvorlig sygdom over tid(dit DNA kan ikke repareres uden mikronæringsstoffer som enzymatiske katalysatorer).

Et særdeles vigtigt punkt, er, at et udtømt calcium-lager kan medføre, at kroppen optager giftige tungmetaller som bly, kadmium, radium, strontium og uranium, hvilket medvirker til kontinuerlige skader på arvematerialet og mange mutationer over tid kan bane vejen for en cancer-diagnose.

Calcium hjælper kroppen med at forhindre oplagring af tungmetaller, og Undersøgelser har vist, at calcium-mangel kan resultere i for højt blodtryk.

Kvinders behov for calcium adskiller sig fra mænds, da kvinder på grund af menstruationer, graviditet og amning mister mere, end mænd gør.

Hvis kvinden ikke tilføres tilstrækkelige mængder calcium, og kan optage det, kan dette i løbet af en årrække resultere i porøse knogler, når hun bliver midaldrende.

Kvinder har også et større behov, da tabet af calcium gennem menstruationerne kan være så stort, at der opstår menstruations-kramper.

Samtlige borgere – børn som gamle – har brug for calcium, men midaldrende og ældre kvinder kan have et øget behov, og derudover bør personer med smerter, stress, gigt, muskel-kramper, menstruations-kramper, for højt blodtryk og depressioner samt gravide også sikre en tilstrækkelig tilførsel og forbedre/maksimere evnen til optagelse om nødvendigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *