Der er forskel på naturlige indholdsstoffer i økologiske og konventionelle føde-emner.

Det har forskere for første gang kunnet dokumentere.

De økologiske afgrøder har en højere koncentration af såkaldte flavonoider.

Stofferne menes at have en sundhedsfremmende virkning.

Den nye undersøgelse er lavet i et samarbejde mellem Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring ved Fødevaredirektoratet og Institut for Human Ernæring under Levnedsmiddel-centret ved Landbohøjskolen samt Risø.

“Resultaterne er en milepæl og et fast holdepunkt for de teorier, vi har haft om, at grøntsager har en biologisk virkning i kroppen, der styrker vores evne til at forsvare os mod mere alvorlige kemiske belastninger. Det er dog alt for tidligt at konkludere, at de økologiske grønsager er sundere end de konventionelle. Det vil kræve en betydelig forsknings-indsats, men det er spændende, fordi det kan hænge nøje sammen med gåden om, hvorfor det er så sundt at spise meget frugt og grønt”, siger Lars O. Dragsted, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Forklaringen kan måske være den, at økologiske landmænd vælger sorter, som er bedre til at forsvare sig mod angreb fra insekter og svampe end de konventionelle sorter, fordi de ikke må sprøjte deres grønsager.

“Vi kan ikke helt sikkert sige, hvor meget af forklaringen, der ligger i valget af sorter, og hvor meget det betyder, at planterne ikke har været udsat for sprøjtning. Men undersøgelsen bekræfter, at de økologiske grønsager, forbrugerne kan købe i butikkerne, kan have et højere indhold af de muligt sundhedsfremmende stoffer”, siger Lars O. Dragsted.

Økologiske grøntsager producerer mere af deres forsvars-stoffer og er derfor bedre i stand til at modstå svampe-angreb end konventionelle grønsager.

Undersøgelsen viser, at planternes kampstoffer også optages i organismen hos mennesker.

Umiddelbart gav den økologiske mad en lille ekstra belastning af kroppen, men det er ikke nødvendigvis negativt.

“I virkeligheden får vi altså små portioner af planternes kampstoffer, når vi spiser frugt og grønt, men i de rette mængder tyder meget på, at de kan have en sund virkning på længere sigt. Min hypotese er, at en belastning med relativt harmløse stoffer kan være vigtig for at styrke kroppens forsvar mod mere farlige gift-stoffer i miljøet. Det svarer til, at man motionerer for at holde sig i form og der er også andre gode eksempler på noget tilsvarende indenfor sundheds-forskningen.”, siger Lars O. Dragsted.

Undersøgelsen er foregået ved, at man har givet forsøgspersonerne henholdsvis økologisk mad og ikke økologisk mad på skift i tre uger ad gangen i et såkaldt overkrydsnings-forsøg.

Undervejs har man undersøgt kroppens reaktion ved at tage prøver af personernes blod og urin.

Det er første gang, man har undersøgt virkningen af økologisk mad i et fuldt kontrolleret og blindet studie.

Yderligere information: Lars O. Dragsted, tlf: 20 42 31 02.

Note:

Jeg har foretaget enkelte ændringer af den oprindelige tekst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *