Gravide som spiste økologisk mad under graviditeten havde halveret risiko for at få drenge med misdannelser i urinrørs-åbningen(hypospadi), sammenlignet med gravide, som ikke spiste øko-mad.

Det viser resultater fra nyt studie fra norske Folkehelse-instituttet.

Et nyt studie fra norske Folkehelse-instituttets mor og barn-undersøgelse (MoBa) blev for nylig publiceret i det amerikanske tidsskrift, Environmental Health Perspectives.

Resultaterne viste, at mødre som spiste økologisk mad inden for en eller flere af seks fødevare-grupper havde halveret risiko for at få børn med misdannelsen hypospadi sammenlignet med mødre, som aldrig eller sjældent spiste økologisk mad.

Hypospadi er navnet på en misdannelse hos drenge-børn, hvor urinrørs-åbningen ikke munder rigtigt ud på toppen af penis.

Tilstanden opstår i livmoderen og kan rettes op med kirurgi.

Økologiske grøntsager er vigtigst

Resultaterne peger på økologiske grønsager, som den af de seks økologiske madvaregrupper, der har størst betydning.

Undersøgelse besvarer imidlertid ikke, hvorfor mødre, der spiste økologisk mad – især økologiske grøntsager – havde en lavere risiko for at få drenge med misdannelsen hypospadi.

I artiklen fremlægges mulige forklaringer, herunder fraværet af pesticidrester i økologisk mad.

At dette kan påvirke risikoen er imidlertid kun en af ​​flere hypoteser.

Kræver verificering i flere undersøgelser

Undersøgelsen tager hensyn til forskellige baggrunds-faktorer for mødre, såsom alder, generel kost, uddannelses-niveau, indkomst og om fosteret var vokset normalt.

Alligevel må resultaterne dog tolkes med forsigtighed, da der kan være andre forskelle knyttet til forbrug af økologisk mad, som spiller en rolle, og fordi der var et lavt antal børn med hypospadi i undersøgelsen, påpeger Folkehelse-instituttet.

Undersøgelsen omfatter 35.107 mødre, der deltog i mor og barn-undersøgelser i årene 2002 til 2008, besvarede seks spørgsmål om brugen af ​​økologiske fødevarer i graviditeten og senere fødte drengebørn.

Blandt børn af disse mødre var 74 (0,2%) blev diagnosticeret med hypospadi kort efter fødslen.

Der var 52 (0,3%) tilfælde af hypospadi hos børn af mødre, der “aldrig” eller “sjældent” spiste økologisk mad og 22 (0,1%) tilfælde blandt mødre, der “nogle gange”, “ofte” eller “for det meste” spiste økologisk mad.

Flere læger, sundhedsplejersker og forskere anbefaler gravide og ammende at spise økologisk for at undgå rester af sprøjtegifte, der potentielt kan skade barnet.

Kilde-information:

iloveøko.dk

Les studiet i Environmental Health Perspectives

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *