Det vi oplever i disse dage er intet mindre end en revolution indenfor kosttilskudsområdet. Det er så positivt, at jeg må knibe mig selv i armen, for per 1. januar ophører de hidtige – og efter  min mening temmelig tåbelige – danske særregler for kosttilskud med at eksistere, og fra 1. januar bliver det endelig tilladt – også for os danskere – frit at købe vitaminer og mineraler i de doser og former, som borgere i de øvrige EU lande har kunnet købe igennem de seneste 11 år.
Vi har herhjemme måttet leve med verdens mest restriktive lovgivning på dette område igennem seneste 11 år. Da EU’s kosttilskudsdirektiv skulle implementeres i Danmark i 2006, læste jeg både det oprindelige EU direktiv og derefter den danske version. Det danske direktiv var helt ufatteligt restriktivt, og Fødevarestyrelsen tillod således dengang kun salg af syntetiske og uorganiske former for vitaminer og mineraler i særdeles lave doser. Jeg har aldrig kunnet få oplyst det videnskabelige grundlag for en sådan beslutning, og den har efter min mening haft store sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser for mange danskere, for det har påvirket de i Danmark tilgængelige kvaliteter, doser og priser negativt. Vitaminer og mineraler i EFSA godkendte (optimale) doser og former har vi danskere indtil nu kun kunnet købe på nettet via andre EU lande.
Men en helt ny dom fra EU domstolen ECJ slår fast, at enkelte EU lande ikke må fastsætte individuelle, restriktive regler for vitamin- og mineraltilskud, medmindre der er solid forskning bag. Vitaminer og mineraler, der overholder EFSA værdier og former, skal således jf. ECJ, være tilladt at sælge i alle EU lande. Man kan på den baggrund undre sig over Fødevarestyrelsens ageren i de seneste 11 år.

Men nu står vi endelig overfor en positiv revolution af kosttilskudsmarkedet i Danmark, og det kommer til at betyde store forandringer i udbuddet af vitaminer og mineraler. Det kommer til at kræve en del opdatering og omstillingsparathed, også fra helsekostforretningernes side, for nye og bedre produkter banker allerede på.

Hvor er det befriende dejligt, at vi danskere nu fra 1. januar frit kan købe kosttilskud i de doser og former, som er godkendt og tilladt i andre EU lande. Forhåbentlig vil såvel Fødevarestyrelse som industri hurtigt tilpasse regelsæt og produktporteføjle ihht  de nye regler, former og doser. Man kan også håbe på, at Fødevarestyrelsen i denne forbindelse vil harmonisere de ingredienser, der ligger under bekendtgørelsen og betegnes som ”visse andre stoffer end vitaminer og mineraler”, for det vil betyde, at vi danskere også kan få adgang til eksempelvis aminosyrer og enzymer. En således nødvendig, omfattende og smidig implementering af EU’s regelsæt vil uden tvivl kunne være til gavn for rigtig mange menneskers muligheder for at hjælpe sig selv til selvhjælp.

En fuld og hel implementering – også i forretningerne – af produkter, der lever op til EU reglerne, vil efter min mening kun kunne være til stor gavn for folkesundheden.

Kilde-information:

Madforlivet Nyhedsbrev Oktober 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *