Chrom/Krom, insulin og stabilt blodsukker

Et stabilt blodsukker er særligt vigtigt ved ønske om vægttab, især fedt-tab, og efterfølgende for opretholdelse af ideal-vægten.

For det første anbefales protein-rige og sunde hoved-måltider, hvor man fokuserer på økologiske og bio-dynamiske føde-emner.

For det andet er det godt at kende lidt til insulin og chrom, som spiller afgørende roller i omsætningen af kulhydrater.

Hormonet insulin og mineralet chrom arbejder sammen

Insulin dannes i bugspyt-kirtlen og har til opgave at lukke nedbrudte kulhydrater i form af blodsukker (glukose) ind i cellerne, nærmest som en nøgle der passer til en lås.

Samtidig indgår chrom i et stof, der sørger for, at “insulin-nøglen” aktiveres, så cellerne får tilført glukose til energi-omsætningen.

Ved indtagelse af hvidt brød, pomfritter, kiks, kager, vafler, sodavand og andre simple kulhydrater med et højt GI, da vil blodsukkeret stige markant, især hos inaktive og mennesker med allerede eksisterende mangelfuld blodsukker-regulering, for derefter at falde drastisk i forlængelse af indtaget af simple kulhydrater(mængden er naturligvis en væsentlig faktor).,

Ovenstående proces medfører at organismen udskiller op til 20 % af den chrom, der var i blodet.

Derfor er chrom-mangel udbredt ved meget svingende blodsukker og sukkersyge.

Hvis der mangler chrom i blodet, er bugspyt-kirtlen nødt til at producere mere insulin.

På sigt kan den høje insulin-produktion forringe kvaliteten og medføre insulin-resistens, som er meget udbredt.

Det er en tilstand, hvor der ikke lukkes nok sukkerstoffer ind i cellerne, fordi aktiveringen af “insulin-nøglen” til cellernes “låse” er nedsat.

Det forklarer samtidig, hvorfor man ikke bliver rigtig mæt ved insulin-resistens, da det kun er en begrænset del af kulhydraterne, der omsættes til energi inde i cellerne.

Det kan let blive en ond cirkel med evig sult, træthed og vægtproblemer.

Mangel på chrom og høje insulin-niveauer skaber grobund for overvægt, overvækst af svamp, metabolisk syndrom og diabetes.

De høje insulin-niveauer bidrager til, at overskydende blodsukker deponeres som fedt, typisk omkring maven.

Der er også fare for at udvikle metabolisk syndrom (en kombination af insulin-resistens, bugfedme/abdominal adipositas, forhøjet blodtryk og forhøjet fedt-indhold i blodet), som også er meget udbredt og et forstadie til diabetes 2.

Naturlige chromkilder:

Svampe, bønner, linser, fuldkorn, ølgær, sort peber, nødder og abrikos.

Mangler forårsages af:

Mangel på chrom i jordbunden.

Stort forbrug af sukker, andre raffinerede fødevarer, alkohol, kaffe og andre stimulanser.

Mangel på C-vitamin og fibre samt graviditet.

Den anbefalede daglige tilførsel:

ADT, er i Danmark fastsat til 50 mikrogram, mens den i USA er oppe på 200 mikrogram.
.
EFSA fremhæver chrom-gær i en sammenligning af chrom-produkter

EFSA, Den Europæiske Fødevare Sikkerhedsautoritet, har konkluderet, at chrom-gær har en bio-tilgængelighed, der er op til 10 gange højere end de syntetiske produkter med chrom-chlorid eller chrom-picolinat.

Kilde-information:

HealthandScience.eu

Note:

Jeg har foretaget flere omskrivninger og tilpasninger af det sproglige indhold i forhold til den oprindelige artikel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *