Normalt vil man ved astma anbefale to forskellige slags sprays eller inhalatorer.

Den ene er til forebyggelse og indeholder binyrebark-hormon, som dæmper betændelse og irritation i bronkierne.

Den virker langsomt og skal tages dagligt.

Den anden type er til anfalds-behandling, men mange med astma tager den fast hver dag adskillige gange.

Ny forskning fra børne-afdelinger på universitets-hospitalerne i Bern i Schweiz og i Boston i USA tyder meget på, at vedvarende brug af astma-spray gennem lang tid øger risikoen for astmaanfald.

I undersøgelsen fulgte man 80 astma-patienter igennem 18 måneder.

Man fandt, at astma-patienter, som brugte de hurtigtvirkende astma-sprays i længere tid, havde en højere risiko for at få anfald af astma, fordi lunge-funktionen blev mere ustabil.

Forskerne peger på, at de hurtigt virkende astma sprays er vigtige, når der kommer anfald, men at de kan give problemer ved daglig brug i længere tid.

De mener, at man bør foretrække bronkie-udvidende medicin med en længere virkning, som for eksempel formoterol (Delnil, Foradil, Oxis).

(Nature 2005; 439: 667-670).

Overdreven daglig brug kan dræne organismen for mikro-næringsstoffer

Det er ikke det eneste forsøg, der har peget på, at man skal være forsigtig med daglig brug af de hurtigtvirkende astma-sprays, uden at der er anfald.

Det er et problem med astma sprays eller inhalatorer, at de tapper kroppen for magnesium, som er et naturligt mineral, der blandt andet udvider bronkierne og blodårerne.

Derfor vil det være godt for astmatikere at tage et tilskud af magnesium, for eksempel 500 milligram dagligt samt ekstra B6-vitamin, som er nødvendigt for transporten af magnesium ind i kroppen.

Det er også godt med ekstra C-vitamin, for eksempel 750 mg eller et gram tre gange dagligt, og E-vitamin.

Magnesium er vigtigt for dannelse af mange enzymer, der blandt andet styrer vores energi-omsætning, dannelsen af proteiner og deling af cellerne.

Musklerne har brug for magnesium.

Ved mangel opstår muskelsvaghed, krampe-tilstande i eksempelvis benene, træthed og forstyrrelser i hjerte-rytmen.

Magnesium er vigtigt for nerve-systemet og hormon-systemet, forbedrer insulins virkning og har stor betydning for immun-systemets normale funktion.

Magnesium er også vigtigt for både optagelsen af kalk og indbygningen af kalk i knoglerne samt for at modvirke, at kalken igen forsvinder ud af knoglerne.

Ved magnesium-mangel vil kroppen forsøge at opretholde koncentrationen af magnesium i blodet ved at hente mineralet fra depoterne i knogle-vævet.

Magnesium har også betydning for virkningen af biskjoldbruskkirtel-hormon(parathormon), der også spiller en rolle i reguleringen af calcium i knogler og blod.

Astma-sprays af typen Bricanyl og Ventoline kan medføre mangel på kalium.

Hjertet har brug for kalium, der regulerer hjerte-rytmen og er nødvendig for hjertets musklers pumpe-kraft.

Mangel giver rytme-forstyrrelser og i svære tilfælde hjerte-stop.

Kalium er også vigtigt for iltomsætningen i hjernen og for omsætningen af føde-midler­ne i organismen.

Kalium-mangel kan give forstyrrelser i hormon-systemet, væske-ophobning i kroppen, forstoppelse, træthed og slaphed, nedsat appetit, påvirke sukker-omsætnin­gen ved sukker-syge, kan give hovedpine, led- og knoglesmerter, stress og forhøjet blodtryk, især hvis der indtages for megen almindelig salt i den daglige ernæring(fabriks-fremstillede fødevarer/færdigmad til opvarmning i mikroovn).

Bivirkninger er sjældne.

Magnesium-mangel kan blandt andet ses ved problemer med optagelsen fra maven og tarmene samt ved brug af vand-drivende medicin.

Mangel er i flere studier blevet kædet sammen med hjerte-sygdom, og i nyere studier er det vist, at en magnesium-rig ernæring kan nedsætte for højt blodtryk, især hos ældre.

Andre studier af ernæring har peget på, at halvdelen af voksne i Nordamerika ikke får nok magnesium gennem kosten til at kunne gavne hjertet.

En udfordring kan være det høje indhold af stivelse i den daglige ernæring.

Stivelse nedsætter mængden af magnesium i kroppen, hvilket stress også medvirker til, og de to faktorer kan sammen være årsag til magnesium-mangel.

Der anbefales en daglig indtagelse af magnesium på mindst 500 mg, men heldigvis er der en række fødevarer med et stort indhold af magnesium – økologisk spinat, broccoli, havregrød, avocado, rejser, tunfisk, helleflynder, brune ris, nødder, kerner og havsalt.

P-piller, kaffe, alkohol og vand-drivende medicin fører til øget udskillelse af magnesium og derfor til et øget behov.

Langvarig kogning og stegning ved høje temperaturer i lang tid(ofte anvendes ligeledes en ikke egnet type olie/fedtstof til formålet) medfører en nedsættelse af den biologiske tilgængelighed.

Det samme gælder for føde-emner med et højt indhold af kalk, fosfor, raffineret salt og protein, eksempelvis mælke-produkter, kød, mættet fedt, junkfood og sodavand.

Mangel på B6-vitamin medfører, at organismens udnyttelse af magnesium er sub-maksimal.

Hvis man indtager tilskud af et enkelt B-vitamin, eksempelvis B6-vitamin, skal man huske på også tage et B-vitamin kompleks for at få nok af de øvrige B-vitaminer og dermed undgå ubalance mellem B-vitaminerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *