Senere års videnskabelige forskning har opdaget, at chokolade er ren guf for kroppens og psykens sundheds-barometer.

Forudsat to vigtige ting: At du vælger mørk kvalitets-chokolade med højt kakao-indhold og nyder chokoladen med måde.

Så er chokolade nemlig et sundt, ernærings-rigtigt og velsmagende ENERGI-KICK!

De gunstige videnskabelige vinde for chokoladen startede i 1998, da en undersøgelse, offentliggjort i det velansete fagtids-skrift British Medical Journal, påviste, at personer med indtag af chokolade simpelthen lever længere.

I gennemsnit øgede chokolade-nydelse levealderen med ét år.

Chokolade et værn mod livsstilssygdomme

Takket være et højt indhold af fenoler har mørk chokolade i videnskabelige undersøgelser, primært udført af amerikanske forskere fra University of California, vist sig at nedsætte risikoen for hjerte-sygdomme betragteligt.

Denne hjerte-gavnlige effekt skyldes i overvejende grad chokoladens gunstige effekt på LDL-kolesterol.

Et resultat, der er blevet offentliggjort i det førende lægetids-skrift The Lancet.

Men chokolade indeholder jo usunde mættede fedtsyrer, hører jeg nogen brokke sig.

Jo da, men den mørke chokolade indeholder altså primært stearin-syre, som er det nærmeste, man kommer på en sund fedtsyre.

Chokolade indeholder også en række kemiske substanser, som i kroppen virker som såkaldte antioxidanter, der som bekendt forebygger kræft.

Eksempler på sådanne antioxidanter er catechiner og flavonoider, og flavonoider tjener i øvrigt til at modvirke harskning af fedtstofferne i chokoladen.

Vitaminer og mineraler

Det høje kakao-indhold i mørk chokolade giver et gavnligt og naturligt tilskud af en række vitaminer og mineraler.

Chokolade er eksempelvis rig på kobber (Cu) og magnesium (Mg), desuden indeholder chokolade små mængder jern (Fe), kalium (Ka) og kost-fibre.

Kobber menes at forstærke kroppens forsvar mod kræft og hjerte-karsygdomme, og kroppen har eksempelvis brug for magnesium til at få stofskiftet til at fungere samt til muskel-opbygning.

En af de mere kuriøse sundheds-fordele er, at skallen fra kakao-bønner kan bruges til at forebygge huller i tænderne, idet den indeholder et bakterie-hæmmende stof.

Og japanerne, der har opdaget dette, ser gerne kakaobønne-udtræk anvendt i fremtidens tand-pastaer verden over.

Japanske forskere ved Osaka University mener også, at mørk chokolade af samme grund må være sundere for tænderne end andre slik-typer(mørk chokolade bør ikke betegnes som slik).

Stimulering plus afstresning

Chokolade-nydelse giver en behagelig følelse af velvære og energi, hvilket de fleste af os har oplevet på egen krop.

Forskere verden over arbejder på at hitte rede i hvilke stoffer, der har æren for disse positive effekter.

Chokolade indeholder formentlig omkring 400 kemiske substanser, hvoraf koffein er et af de bedst kendte.

Koffeinen menes at have æren for chokolades stimulerende/opkvikkende virkning, desuden har forskere identificeret stoffer kaldet threobrominer, der også virker stimulerende.

Threobrominer har ydermere i nylige videnskabelige forsøg vist sig som effektive til at behandle vedvarende hoste.

Såkaldte fenyletylaminer (PEA), der tillige virker opkvikkende, findes også i chokolade.

PEA, der blandt andet får blodtrykket til at stige og hjertet til at slå en smule hurtigere, menes af visse forskere at spille en hoved-rolle i chokolades vane-dannende effekt.

Men chokolade virker ikke kun stimulerende – chokolade har tillige en afstressende effekt.

En effekt, som amerikanske forskere fra San Diego tilskriver endnu uidentificerede marihuana-lignende stoffer.

Et sådant stof kunne være neuro-transmitteren anandamid, mener nogle forskere.

Anandamid er tidligere blevet forbundet med lyst-følelse og runner’s high – den euforiske følelse af lykke og tilfredshed under og efter fysisk aktivitet.

Denne enestående kombination af stimulering og afslapning gør chokolade til et rigtig godt valg, når man er stresset og har brug for at få gang i hjerne-vindingerne i en ruf.

Men gå altid efter den mørke chokolade(minimum 70 % og økologisk), idet det netop er chokoladens kakao-indhold, der gør den sund.

De lysere mælke-chokolader indeholder simpelthen for lidt kakao, for megen sukker og har et stort indhold af planteolier til at gøre den store positive forskel for din sundhed.

Drop også chokolade-isen af samme grund.

Summa summarum:

Nydes den rigtige – altså de mørkeste varianter – chokolade og i beherskede mængder gælder: Chokolade er faktisk mere sundt end syndefuldt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *